MOTO

Competitiile de moto din Romania sunt organizate sub egida Federatiei Romane de Motociclism. Disciplinele la care se organizeaza competitii sunt viteza, motocros, dirt-track, Supermoto, Endurocross, Hard-Enduro, Rally-Raid, SkiJet si Snowmobile.

Endurocross

Endurocross-ul, ca ramura a motociclismului sportiv off-road este cunoscut in lume si sub denumirile de Cross Country sau Hare Scramble. Cele trei denumiri presupun unele diferente tehnice, dar intreg principiul de organizare ramane acelasi. Mai mult, chiar in cadrul aceleiasi denumiri exista unele diferente, de la tara la tara.

Spiritul competitiilor de endurocross presupune atragerea in competitie atat a competitorilor de enduro cat si a celor de motocross. In acest sens, organizatorii vor concepe in asa fel traseul incat sa nu defavorizeze flagrant vreuna din cele doua categorii. In plus, o prioritate pentru organizarea competitiilor este ca acestea sa se desfasoare in locuri cat mai apropiate de localitatile importante si in locuri cat mai accesibile pentru locuitorii acestora.

Mai multe detalii in Regulamentul de Endurocross.

Hard Enduro

HARD ENDURO este o ramura a motociclismului sportiv off-road care se desfasoara pe teritoriul Romaniei pe parcursul a minim 3 zile. Prima zi este prologul, considerat zi de cursa, el definind ordinea la start a primei zile de cursa, iar urmatoarele doua zile cursele efective. Traseul de HARD ENDURO are cel putin 2 puncte in care se desfasoara cronometrarea oficiala si mai multe puncte pe traseu in care se face verificarea trecerilor si respectarea regulamentului. Cronometrarea poate fi facuta si in sistem electronic cu cod de bare sau alt sistem aprobat de colegiul de oficiali FRM.

Mai multe detalii in Regulamentul de Hard Enduro.

Raliuri Tot-Teren

Un Raliu Tot-Teren este o întrecere sportiva in teren variat care pune in valoare rezistenta si capacitatea de orientare a sportivilor si, de asemenea, fiabilitatea motocicletelor de concurs.

Terenul uzual este format din trasee naturale, de obicei nemodificate de organizator, după cum urmează:

– trasee montane , zone stâncoase

– trasee in teren nisipos,

– traversari de rauri, prin apa sau prin albia secata sau zone cu noroi

– drumuri publice deschise circulatiei rutiere, drumuri modernizate sau nemodernizate

– zone cu vegetație naturala, arbuști , iarbă mare , pădure

– trasee asfaltate, betonate, drumuri agricole, trasee off road

– teren modificat ca urmare a fenomenelor meteo (ploaie, zăpadă)

Mai multe detalii in Regulamentul CNIR Tot-Teren.

Regulamentele celorlalte discipline